Comfortzone

Een nieuwe job, een verre reis, een totaal andere levensstijl, …. het moet allemaal heel speciaal zijn en zeker een beetje eng – anders heb je precies niet écht geleefd … Maar is dat ook écht nodig ?

Akkoord, als je altijd alles hetzelfde blijft doen, en je geen nieuwe beslissingen moet nemen, hoef je niet te twijfelen en zal je ook niet falen. Dat voelt ook lekker veilig, maar aan de andere kant, stagneert dan blijkbaar je intelligentie en de creativiteit in je leven …

Wat is dan precies die comfortzone, die veilige bubbel ? Het is eigenlijk een psychologisch beschermingsmechanisme tegen verandering, het zijn die dingen in je leven die je gewoon bent, zelfs als die dingen soms helemaal niet aangenaam of leuk zijn !

Daarom blijven we soms hangen in bepaalde situaties, relaties e.d. waarover we misschien niet helemaal tevreden zijn, maar we zijn het gewend geraakt en vinden het beangstigend om eruit te stappen.

Regelmatig eens uit je comfortzone stappen is dus een manier om te groeien, en nee, je hoeft daarom niet direct je huidige partner aan de deur te zetten, je baan op te zeggen of een andere radicale beslissing te nemen – want wat men intussen wel weet, is dat van continu dingen te doen ver buiten je comfortzone, je ongelukkig word omdat je dan alles op karakter en doorzettingsvermogen doet en dat kost heel veel energie.

Het mogen ook kleine stapjes zijn, waardoor je eens in andere situaties terechtkomt en uitgedaagd wordt, de kans om andere vaardigheden te ontwikkelen én te ontdekken. Op die manier creëer je een open houding, een open mind naar nieuwe ervaringen.

Dus je kan eens een nieuwe sport uitproberen, een totaal ander recept, of op je eentje naar een receptie of restaurant gaan, soit : iets doen wat je normaalgesproken níet doet en dát is dus voor iedereen totaal verschillend !

Wat durf jij deze maand eens uit te proberen ?